Severne od najjužnejšieho a najmenšieho pohoria Slovenska – Burdy, západne od Ipeľskej pahorkatiny oddeľujúcej Ipeľ od Hrona, východne od sopečného pohoria Börzsöny na maďarskej strane, v údolí rieky Ipeľ je Ekofarma Góra. Hospodári na úctyhodných 860 ha, z toho 200 ha je v ich vlastníctve. A to je už v tejto malej kotline medzi nízkymi pohoriami vidieť.
Upravený areál farmy sa nachádza severne od dediny Salka. Sú tu tie najúrodnejšie pôdy. Hlboká černozem vzniká na naviatych sprašiach a pieskoch, v teplej, veľmi suchej, nížinnej klíme. Potenciálne by tu rástli stepi a dubovo-hrabové lesy, ktoré by sa smerom k rieke menili na mäkký luh. Dnes tu stromy prakticky nie sú. V tejto krajine dominujú viac ako 50 hektárové polia a lúky.

Veľké domáce bylinožravce spásaním udržujú krajinu v bezlesom stave. Tur domáci, teda hovädzí dobytok, ktorý sa tu pasie, dotvára kolorit krajiny. Hoci ich plemená nie sú “naše” pôvodné, ale sú nenáročné, odolné a môžu byť celoročne vonku. Škótsky dobytok plemien Galloway a Aberdeen-angus na týchto lúkach prežije celý život. Teliatka sa tu narodia a sú so stádom až kým ich po dvoch rokoch neodvedú k bitúnku priamo na farme. V prípade potreby je dobytok prikrmovaný senom, senážou, lucernou, zrnom, dužinou z tekvice a kŕmnou repou. Kŕmne zmesi, sóju a kukuričné siláže na farme nepoužívajú. Vďaka suchej klíme sa parazity ťažšie rozmnožujú a dobytok nepotrebuje odčervovanie. Antibiotiká používajú len v prípade potreby konkrétneho jedinca.

Veľký výbeh medzi starými maštaľami a celoročný pobyt na čerstvom vzduchu majú aj mangalice, plemeno prasiat z Veľkej uhorskej nížiny. Tieto kučeravé, veľmi odolné a nenáročné prasiatka dokážu prirodzene priberať na váhe aj počas zimy strávenej vonku. Zvieratá porážajú a mäso spracovávajú takisto priamo na farme. Cieľom ich mäsovýroby nie je maximalizovať sortiment z vlastnej produkcie, ale stabilizovať to, čo funguje. V príjemnom prostredí predajne priamo na farme je možné kúpiť vakuované hovädzie a bravčové mäso aj široký sortiment údených a neúdených bravčových výrobkov. Svoje výrobky skúšali dodávať do maloobchodov a reštaurácií, no nároky na úzky sortiment kalibrovaných výrobkov neladili s filozofiou farmy. Stálymi odberateľmi sa teda napokon stali len niektorí z nich. V podnikovej kuchyni samozrejme používajú vlastné suroviny či z ekoprodukcie. Predsavzatie majiteľa o kontrole kvality vlastných surovín ako aj surovín, ktoré sa používajú pre výrobu mäsových výrobkov, t.j. kontrola pôvodu je možné vzhľadom na súčasnú potravinársku produkciu hodnotiť ako ušľachtilú aktivitu. Rovnako je dobrým krokom aj vybudovanie vlastnej podnikovej predajne, ktorá podtrhuje nielen podstatu kvalitnej produkcie, no zároveň aj pridanú hodnotu v lokálnosti predaja.

“Uvedomelý prístup je patrný aj v oblasti spolupráce s inými miestnymi producentmi, ktorých výrobky dopĺňajú sortiment podnikovej predajne na farme. Spolupráca viacerých menších producentov s podporou lokálnej distribúcie a predaja je perspektívou pre zlepšenie dostupnosti, rovnako aj povedomia o kvalitnej domácej ekologickej produkcii potravín. Ide o dobrý príklad toho, ako je možné na miestnej úrovni vytvoriť komunitu, kvalitné výrobky a zabezpečiť alternatívu k spotrebiteľským návykom dnešnej spoločnosti“, poznamenal člen komisie Farma živá Ľubomír Marhavý.

Všetky krmoviny pre zvieratá pochádzajú z ich vlastnej produkcie. Už roky pôdu obhospodarujú bez chémie, s využitím osvedčeného striedania plodín a hnojenia vlastným maštaľným hnojom. Na ornej pôde pestujú lucernu a kŕmne miešanky, ovos, pšenicu, jačmeň, špaldu a strukoviny. Poľné pestovanie začínajú rozširovať aj o pestovanie zeleniny a experimentujú s pestovaním zmiešaných kultúr, napríklad strukovín a obilnín.

Za celou prevádzkou farmy stojí jasná filozofia majiteľa. Predávajú iba vlastné mäso a mäsové výrobky z neho, ktoré sú spracované na vlastnom bitúnku a mäsovýrobe. Sám majiteľ osobne ručí za ich vysokú kvalitu. Od čias, keď ho na vysokej škole učili byť netrpezlivý, stále ísť ďalej a naháňať prírastky, ubehlo veľa času. Dnes jeho farma hospodári s vedomím, že príroda vie najlepšie ako čo má byť, preto na farme minimalizujú zásahy do jej procesov. Zato maximalizujú pozornosť voči ľuďom, ktorí tu pracujú. Tým farma produkuje kvalitné potraviny a udržuje rozľahlú krajinu polí a lúk s voľne sa pasúcim dobytkom.


